Hüaluroonhappe artikkel oktoobri ILUGURUS!!! Loe siit!

Tõeline ilueliksiir – hüaluroonhape

Hüaluroonhapet loetakse tõhusaks ja lausa imeliseks aineks kosmeetikas! Kas tõesti nii hea, asendamatu ja sobiv kõigile? Uurime lisaks …

hualuroonhapeiluguruHüaluroonhape on elusorganismide loomulik komponent, kusjuures erinevatel liikidel ja erinevates kudedes on see identne. Hüaluroonhape leiab laialdaselt kasutust kosmeetikatoodetes kui asendamatu ja „loomulik“ naha niisutaja ja taastaja – selle suurepärane läbitungimisvõime parandab vedelikusisaldust ja elastsust dermise kudedes. Tulemusena tugevneb naha loomulik kaitsemehhanism, mis omakorda taastab ja hoiab nahka. Tänu oma võimele säilitada ja siduda niiskust nahas, suudab
hüaluroonhape taastada nahakudesid toetavaid ja nahka elastsena hoidvaid kiude (kollageen ja elastiin) ja kaitseb nahas sisalduvat hüaluroonhapet. Lisaks on see sügavalt niisutava toimega, elustab rakkude juurdekasvu ja taastab naha sära ja pehmuse. Hüaluroonhape on efektiivne aine kortsukesi siluvates
hooldustes, sest toimib kui täiteaine. Peale selle, hüaluroonhape kaitseb sidekudesid ja hoiab ära infektsioonide teket. Olles looduslik ja igale nahale omane koostisaine, on hüaluroonhape täiesti allergiavaba – uskumatu, et üks komponent võib nii universaalne olla!

Põnevaid teaduslikke fakte

hualuroonhapeannejastiilEsmakordselt eraldati hüaluroonhapet 1934. aastal veise silma klaaskehast. Viimase kolme aastakümne jooksul on hülauroonhappe biomeditsiinilised kasutusalad järjest laienenud, sh liigesevalude ja viljatusravi ning esteetilise meditsiini valdkonda.
Keemiliselt on hüaluroonhape polüsahhariid, mis on glükonuurhappe ja atsetüülglükoosamiini ühend. Hüaluroonhappe molekulmass on 810 000–1 200 000 ning selle molekul on 2-3 korda suurem kui rakk (50 nm) ja 13,8 korda suurem kui rakkude vahekaugus. Tavaliste hüaluroonhappemolekulide suurus on 3000 nm.
Kuna epidermise rakkude vahekaugus on vaid 15 nm, ei suuda hüaluroonhape nahas kuigi sügavale tungida. Selleks on erinevad kosmeetikatootjad välja töötanud väikesemolekulisi hüaluroonhappeid, mida kasutatakse kosmeetilistes toodetes. Nahale kantud happemolekulid läbivad basaalmembraani ning kanduvad pärisnahka, mõjutades seda nii seest- kui ka väljastpoolt, mistõttu kõige olulisem faktor näohoolduses – niisutatus – kahekordistub.
Kosmeetilised hüaluroonhappe molekulid on suuremad kui veresoonte seintes olevate rakkude vahekaugused ja nad ei suuda tungida organismi vereringesse.
Hüaluroonhappel, mille kasutusvõimalusi avastatakse jätkuvalt veel, on bioloogiliselt aktiivsete kosmeetiliste loodustoodete
hulgas kordumatu ja ainulaadne positsioon.

Universaalne ilutooja

anne&stiiliilulemmik2013 Ligikaudu 56% kehas leiduvast hüaluroonhappest paikneb nahas. Nahk sisaldab kollageen- ja elastiinkiudude maatriksit, mis hõljub rikkalikult hüaluroonhapet sisaldavas rakuvälises keskkonnas. Hüaluroonhappe loodud keskkond on omamoodi amortisaator välissurve vastu, kaitstes naha sügavamaid kihte füüsiliste kahjustuste eest. Lisaks on hüaluroonhappel libestav funktsioon ning ühtlasi võimaldab see nahal muuta kuju luude ja liigeste ühenduskohtades vastavalt liikumise iseärasustele. Hüaluroonhappe disahhariidid on tugevalt hüdrofiilsete omadustega, muutes selle vees hõlpsalt lahustuvaks. Need omadused on seotud kolmemõõtmelise struktuuriga, tänu millele saab võimalikuks aine molekulaarkaaluga võrreldes suhteliselt suure hulga vee sidumine – üks gramm hüaluroonhapet seob umbes kuus liitrit vett. Hüaluroonhape on väga oluline aine naha niiskustasakaalu säilitamisel. Lisaks vedeliku sidumisele, suudab hüaluroonhape vähendada ka niiskuse aurustumist nahas. Hüaluroonhappemolekulide liikidevaheline ja liigisisene identne struktuur annab piiramatu ja ideaalse biosobivuse meditsiini ja esteetilise kosmeetika valdkondades kasutamiseks.

 Mis toimub nahas vanusega?

hualuroonhapesuur70 kg kaaluva inimese keha sisaldab ligikaudu 15 g hüaluroonhapet. Kusjuures 1/3 sellest vahetub ööpäeva jooksul degradatsiooni ja sünteesi teel. Organismi vananedes väheneb hüaluroonhappe hulk nahas ja kogu kehas. Pärisnaha loomulik uuenemine ja sidekoerakkude omadused sõltuvad otseselt hüaluroonhappe kogusest, mis vanuse suurenedes väheneb. Hüaluroonhappe vähenemine toob omakorda kaasa ka hüaluroonhappe molekulide väiksema veesiduvusvõime, mille tagajärjeks on naha õhenemine, kortsude teke ja muud progresseeruvad vananemisele iseloomulikud ilmingud. Näiteks täiskasvanutel on hüaluroonhapet isegi kuni 20 korda vähem kui lastel. Päikesekiirtes sisalduv UVB-kiirgus põhjustab märgatava hüaluroonhappe languse nahas, pidurdades uue hüaluroonhappe teket ja põhjustades degradatsiooni dermises (ehk vananemist).

Kauni ja särava naha saladus 

Hüaluroonhappe vähenemise ennetamiseks nahas on oluline kogu organismi seisund, inimese üldtervis. Ei saa kordamata jätta kolme igivana tarkust ja abimeest: regulaarne füüsiline koormus, tervislik toitumine ja piisav uni. Tasub meeles pidada, et naha niisutamine ja õige hooldus peaksid algama juba varasest noorukieast (puhastamine, koorimine, niisutamine, naha kaitsmine jne). Parim õige hooldus on võimalik saavutada kosmeetiku ja kliendi koostöös, mis ei ole kunagi lõplik, vaid vajab ajas pidevat korrigeerimist vastavalt muutustele organismis ja meie ümber (aastaajad, tervislik seisund, vanus jne).
Hüaluroonhapet kasutatakse kosmeetikas erinevates seerumites, kreemides, kontsentraatides, fillerites ja paljude teiste ilutoodete koostises, kus hüaluroonhappe sisaldus toodetes on erinev, ja sellest on tingitud ka tulemuste erinevus. Kuna hüaluroonhappe kasutamise ainukeseks miinuseks on molekulide suurus, siis kosmeetikatootjad on püüdnud siin lahendusi leida. Mõnedes sarjades kasutatakse väiksema molekuliga hüaluroonhapet, kus molekul suudab tungida sügavamale naha kihtidesse. Kuid selle võimekus siduda niiskust on võrdeline molekuli massi suurusega ehk siis väiksem. Lahendusena on pakutud naha mikroneedlingut, kus mikrohaavade kaudu luuakse hüaluroonhappe molekulide ligipääs sügavamatele nahakihtidele.

Kasutusel on ka hüaluroonhappe kapslid suukaudseks manustamiseks. Kuna erinevad uuringud on kinnitanud, et hüaluroonhappe molekuli suurus ei võimalda tal läbida veresoonte seinu, siis kapslite seespidisel tarbimisel ei ole naha seisukohast lähtudes märgatavat efekti, küll võib aga neid kapsleid kasutada toetava vahendina.

Märkimisväärse tulemuse annavad hüaluroonhappesüstid, mida kasutatakse ilukirurgias. Protseduuri käigus kantakse hüaluroonhape just õigesse nahakihti ja siin ei ole molekuli suurus enam mingiks takistuseks.