PARABEENID

PARABEENID

Sõna parabeenid tekitab väga palju erinevaid vaidlusi ja seisukohti: kas neid peaks kasutama või mitte. Kas need on kahjulikud või mitte jne. Fakt on see, et parabeene on säilitusainetena kasutatud kosmeetika-, farmaatsia ja toiduainetetööstuses alates 1920ndatest aastatest.

Enamus kosmeetikume on loodud vee baasil, mis loob tõhusa kasvupinna bakteritele ning hallituse ja seente arengule, mis võivad omakorda tekitada põletikke. Parabeenid pärsivad nii bakterite, pärmide, hallituste kui ka seente kasvu. Kosmeetikatoodete koostise uurimisele pühendunud organisatsioon CIR uuris parabeene 1984. aastal ja 2005. aastal ning jõudis järeldusele, et väikestes kogustes ei ole parabeenid tervisele kahjulikud. 2005. aastal teatas ka Euroopa Komisjoni teaduskomitee, et metüül- ja etüülparabeenid on praegu lubatud kogustes ohutud. Teiste parabeenide uurimine alles käib. Euroopa Liidus on tootes lubatud maksimaalselt kasutada 0,4%. Loe rohkem: Postimehest

2013. aastal hindas Euroopa Liidu Teaduskomitee parabeenid kosmeetikas kasutatavas koguses ohutuks. Uuri lähemalt! 

Miks siis parabeene ikkagi kasutatakse?

  • Sellepärast, et see erinevate bakterite, pärmide, hallituste ja seente vastu praegu teada olevalt kõige efektiivsem meetod. Ilma parabeenideta oleks enamajaolt toote säilimise aeg 1-3 kuud. Midagi paremat ei ole seni välja mõeldud.